Saturday, 22 October 2016

Melaka Trip

Assalamualaikum semua.
Harini tetiba terasa nak berkongsi pengalaman trip ke melaka bersama kawan-kawan satu blok minggu ni.. (sebenarnya baru je sampai JB dari melaka time Isyak td. heheh)

Perancangan trip ni semua dibuat oleh kawan-kawan aku yang lain. Aku langsung tak terlibat dalam perancangan trip kali ni.. just join je.. hehehe..

Bila kawan ajak pegi trip ke melaka, rasa memang nak pegi walaupon dah banyak kali sampai melaka.. sebab tak pernah sampai sini dengan kawan-kawan lagi.. dengan family pernah la..

Trip ni dirancang untuk ke Afamosa water world.. sebab ada tiket promosi hehe..
Seminggu sebelum pergi sana dah rasa ketidaksabaran tu.. yela, first time nak masuk water world kat Melaka.. haha..

Kami bertolak dari JB ke Melaka lepas subuh dalam pukul 7..
Konvoi 3 buah kereta and semua gegirl je..

Destinasi utama mestilah Afamosa Water World..
Sampai sana tepat-tepat je. lagi 10-15 minit lagi pukul 11pagi..
Water World ni start buka pukul 11pagi.. tapi sebelum tu dah ramai yang tunggu di luar..
memang alamatnya kami kena beratur untuk ambil bracelet sebagai pas masuk..

Lepas check in, ada sesi photography sikit, and optional sama ada kita nak beli or tak. satu keping RM25..
Picture dy of course la cantek sbb siap ada background and animal balloon..
So, walaupun time bergambar rasa macam tak nak beli, tapi lepas nak check out tergoda-goda dengan perasaan nak beli.. hahahaha

After bergambar, kami terus ke tempat yang ada meja n kerusi untuk letak barang..
Loker untuk simpan barang perlu beli and sebelum tu kena tukar duet kepada token dulu..
kitaorang ambil loker yang besar disebabkan kami semua 13 orang and alhamdulillah muat-muat satu loker besar tu... so just kongsi sorg singgit untuk sewa loker..

Lepas dah selesai bab loker, kami ke tempat pelampung pulak.. pelampung untuk 1person and pair perlu disewa...
Kami just amek 6 pelampung pair... xamek yang 1person.. sebab nak jimat.. haha..
So satu pelampung pair RM21.. selepas dah pulangkn pelampung, kita akan dapat semula duet deposit RM10 daripada RM21 yang telah dibayar.. so jaga pelampung tu baik-baik eh.. jangan tinggal je.. kalau nak tinggal, pastikan korang amek semula.. Pelampung family and 4person korang tak perlu sewa sebab pelampung tu disediakan ditempat yang sepatutnya...

First game, kami start dengan kolam that look as laluan tu.. ala, yang ada ombak-ombak tu.. yang ada Wahaha tu..(Lazy river).
Lepas dah puas sikit main ombak, kami naik ke darat untuk main family and ice cream raft ride...
First time naik benda-benda camni, memang seram lah..haha
But, i must try it.. kami bahagi kepada 2 kumpulan, half naik family raft ride dulu and half lagi naik ice cream.. pastu nanti tukar-tukar..
So aku decide untuk ikut team family raft ride dulu.. seram jugak time nak masuk dalam pelampung tu.. tapi bila dah naik tu lagilah menyeramkan.. yela, rasa macam nak terjatuh je sebab berpusing-pusing... Memang perjalanan turun tu penuh dengan jeritan je..hahaha.. lawak betul.. bila dah sampai bawah, masing-masing penat sebab banyak jerit and gelak dalam air... tulah feedbacknya bila kaum-kaum hawa main... Tapi memang tak dinafikan family raft ride best and paling tak takut sangat sebenarnya..

Second try is, ice cream ride.. yang ni rasanya paling menakutkan.. haha.. part paling banyak jerit kat dalam ice cream tu... 180degree kena ayun..haha
lepas dah habis ride 2 jenis ni.. kami teruskan perjalanan dengan melalui laluan Lazy River...
Part paling tak tahan kat Lazy River ni bila sampai dekat Wahaha.. ramai yang menunggu ombak kat sini..haha

Pastu, kami gerak ke Slide yang perlu baik pelampung in pair.. ada dalam 2-3 jenis Slide yang perlu naik in part.. best and agak mencabar jugak but tak seram sangat sebab ada kawan yang teman..
Yang seram,bila sampai part Body Slide, Inner Tube Slide and High Speed Slide punya port.. seram sebab perlu naik sorang-sorang tanpa pelampung..haha menakutkan je..

Part yang paling best and santai kat sini of course lah dekat Wave Pool Stage...
Relax-relax je sambil main-main ombak.. sambil rehat-rehat...

Dalam pukul 4.30 petang separuh dari kami dah mula check out untuk check in Homestay Gabbana..
Dan yang separuh lagi, check out bila Afamosa tu dah nak tutup.. haha.. semangat dorang main air..

Malam tu, aku and 4 orang kawan lagi keluar ke Afamosa mall untuk cari kesejukan disebabkan rasa bahang di dalam rumah.. haha.. biasalah bila dah lama sangat berendam dalam air..


So aku suggest korang cari homestay yang ada aircond, so xda la terpaksa keluar time tengah penat and keletihan.. tapi advantagenya korang bolehlah sembil menyelam minum air.. boleh la cuci mata and beli apa-apa yang korang suka sebab harga barang ka sini semuanya ada always SALE...

So, bila dah sampai rumah, masing-masing pengsan keletihan...
Keesokan harinya, kami bersarapan dan bersiap-siap untuk check out homestay.. harga homestay RM130.. not bad lahh...
Sebelum check out kami ada kan short meeting untuk terangkan destinasi seterusnya..
Lepas check out, kita terus ke BandarayaMelaka,




 and ke Klebang..











And than, terus ke Batu Pahat and last destinasi ialah JB (UTM Sanjungan Bangsa).. hehe


Setakat ini saja perkongsian untuk harini.. walaupon banyak lagi yang nak dikongsi.. tapi disebabkan masih dalam kepenatan dan esok ada kelas and lab, so terpaksalah aku memohon diri terlebih dahulu..
Semoga bertemu lagi di lain entry..
Assalamualaikum:)




Tuesday, 11 October 2016

MEMORI ZAMAN KANAK-KANAK

Assalamualaikum:)
Alhamdulillah diberi rasa rajin untuk mencoret sesuatu hari ni walaupon sebenarnya aku ada test PCom esk malam..haha..



Sebelum tu aku nak ucapkan selamat berbuka kepada sesiapa yang berpuasa pada hari ini. Moga puasa kita diberkati dan diterima olehnya in sha Allah..



Sebenarnya hari ni aku nak kongsi serba sedikit peristiwa masa kecik-kecik dulu yang masih aku ingat.. hehe..
Mungkin boleh memberi serba sedikit input pada orang yang membaca walaupon tak banyak.. (hehe..)



Aku merupakan anak sulung dalam family.. and mempunyai adik yang tak jauh beza. beza umur dalam 2 tahun ja..
Bila kenangkan apa yang berlaku antara aku dan adik aku tu sangat-sangatlah trajis..(bagi aku la)
Bukan apa, banyak sangat peristiwa yang berlaku antara kami berdua yang aku ingat sampai sekarang..
Termasuklah suka sangat berebut tempat duduk sebelah pemandu di dalam kereta.. Sampaikan satu hari tu, sama-sama belari sebab nak berebut tempat duduk hadapan... And of course lah aku sebagai kakak sampai dulu di depan pintu kan..hehe
Tiba-tiba masa aku buka pintu kereta, adik aku sampai pada tempat yang sama and dahi dia terkena pintu yang aku buka..(agak kuat jugak la terhantuk dengan pintu kereta.. and darah keluar sangat banyak sebab time tu waktu tengahhari dalam pukul 12.30)...
Apa lagi, terkakulah aku kat situ, 'terkesima' , terkejut sangat-sangat...
Naseb baik lah ayah aku nampak apa yang berlaku time tu, and teruslah bergegas ke hospital untuk jahit dahi yang terbelah tu...
Allahu..
Tu lah apa yang berlaku tanpa dijangka..

Tak lama lepas tu, ada lah satu lagi perkara yang terjadi..
Seperti biasa, aku dan adik-adik aku akan belajar Al-Quran di rumah tokwan pada setiap malam kecuali malam jumaat (sebab bak kata kami dulu mengaji malam pun kena ada hari cuti, mana boleh tak cuti :p hehe)


And seperti biasa jugak, lepas habis je mengaji, kami akan bermain ramai-ramai sementara menunggu ayah. Macam-macamlah permainan yang berlegar-legar dalam kepala, ais water lah, polis tantree lah, lubang tikuslah, zero point lah, pukul berapa datuk harimau lah... and banyak lagi sebenarnya.. (semuanya mainan yang femes dulu-dulu, bebudak sekarang dah tak layan permainan-permainan macam ni.. game online je sekarang.. kan3)..
Nak dijadikan cerita, pada satu malam tu kami semua main permainan "Lubang Tikus"..
Dalam seronok-seronok main tu, tetiba adik aku tu tersembam (tersungkur) atas lantai, and gigi kapak  pecah separuh...
Apa lagi, gelabahlah semua orang and terus stop main..
Ya Allah, macam-macam yang tak disangka terjadi..

Pernah jugak time tengah main, adik aku sorg ni tengah rehat di sofa.
Tetiba dia panggil, and tunjuk kaki dia..
Terkejut betul masa tu.. ye la, kaki yang ditunjuk tu dah berlubang.. isi tercongkel dari kaki. nampak tulang kaki je warna putih.. Mahunya tak terkejut masa tu..
Aku tanya jugak kenapa boleh jadi macam tu, and dia cakap dia pon tak sedar. tiba-tiba je isi kaki dia hilang (hahaha.. boleh pulak macam tu eh.. alien curi ke..ish3)
Rupa-rupanya, sebelah sofa yang dia duduk tu, ada pasu bunga besar yang ada kelopak bunga hiasan yang tajam di pasu tu.. Mungkin, kelopak yang ajam tu lah yang menyebabkan isi kaki adik aku tercongkil agak dalam..


Lepas tu aku pon gelabah la jugak sebab tak tahu nak buat apa. yela masing-masing kanak-kanak lagi, tak tau nak fikir secara bijak lagi.. nak bagitau mak sedara and tok, takut kena marah..
Last2, adik ajak pergi basuh kaki dia kat bilik air..
Naseb baik tak sempat basuh lagi, mak sedara dapat detect ada yang tak kena.
So, selamat la sikit, kalau tak memang menjerit sakit la bila kena air..

Bahaya datang tanpa diduga..
Dugaan datang tanpa disangka..
Setiap yang berlaku, pasti akan ada pengajarannya/hikmahnya..
Setiap yang berlaku juga dapat mengajar kita banyak perkara dan mencoret sebuah pengalaman dan kenangan untuk masa akan datang..
Semoga sama-sama mengambil ibrah daripada short story yang dikongsi pada enry kali ini..


Sehingga bertemu lagi di lain entry.


Assalamualaikum:)

Saturday, 1 October 2016

LALAI DENGAN CINTA !!!

Assalamualaikum..
Hopefully kita semua dalam keadaan sihat :)

Alhamdulillah, sekali lagi diberi kesempatan masa untuk melakar sesuatu pada diari kesayangan ini..hehe
Before kita berstory-story, nak tanya jugak apa jadual kawan-kawan harini??
Yela, time cuti-cuti cenggini kadang-kadang ramai je yang menghabiskan masa dengan tido.. tonton muvi.. borak-borak kosong... gosip-gosip panas... shopping-shopping... kan3?
Hehe.. tapi i know uolss suma pandai manage masa, so in sha Allah masa tak habis dengan hal-hal yang tak berfaedah... :)

Hari ni aku ada join satu bengkel "Time Management" dengan kawan-kawan satu blok..
Alhamdulillah, banyak input yang aku and kawan-kawan dapat..
Semoga sama-sama dapat amalkan tips-tips yang diberi oleh Prof Madya Dr Md Asri bin Ngadi tadi...



So, aku nak berkongsi la serba sedikit input yang aku dapat tadi dengan kawan-kawan aku.. hehe (suwwit tak  :-p)

Ok, jom kita back kepada title sebelum aku kaitkan dengan input yang aku dapat dalam bengkel tadi..
Korang perasan tak, ramai sangat remaja sekarang terjebak dengan cinta-cinta monyet/ cinta sebelum nikah.. kenapa eh??
Sampaikan mereka berasa bangga dengan title 'couple'.. yela, asyik post di insta/facebook pasal cintan-cintun... ayat-ayat jiwang... ayat pick up line.. surat cinta.. pantun/sajak cinta.. semualah yang seumama dengannya...
Ish3..



Sedih bila tengok remaja sekarang lalai dengan cinta ..
Mereka buta mencari cinta yang abadi..(Cinta Ilahi)
Mungkin mereka terlalu banyak masa terluang sehingga banyak masa mereka untuk ber'whasapp'.. ber'weechat'.. ber'insta'.. ber'FB',, ber'twitter' ... ber'telegram'.. tentang cinta..

Satu lagi pendapat aku yang kuat adalah maybe mereka ni suka sangat tonton cerita-cerita cinta dari drama-drama korea..hehe..
boleh jadi kann...



Btw, apa pon punca daripada masalah cinta-cinta remaja ni semuanya datangnya dari diri sendiri yang tidak pandai melihat/membezakan benda yang baik dan buruk.. atas sebab ceteknya ilmu-ilmu agama yang sangat perlu kita tahu...

Aku pon bukanlah seorang yang tinggi pengetahuan agama tapi alhamdulullah Allah beri aku kesempatan untuk aku bersekolah di SMKA.. walaupun sekarang aku tidak meneruskan pengajian dalam bidang Syariah or Quran Sunnah or Arab tapi at least aku pernah tahu dan belajar perihal agama secara formal...

Mungkin di Matrik or Uni susah nak cari kelas formal dalam bidang agama melainkan kita meneruskan pengajian dalam bidang tersebut di alam Uni..
Tapi banyak je kelas-kelas informal yang dianjurkan..
So that why lah dekat Uni korang perlu sangat-sangat bijak menguruskan masa.. Masa-masa yang banyak terluang, selitkan dengan menghadiri kelas-kelas agama yang dianjurkan oleh Pusat Islam Uni.. Selitkan masa terluang dengan segala aktiviti berfaedah, supaya kita tidak terjebak dengan gejala-gejala sosial yang berlambak-lambak di depan mata kita..

Manusia ni sangat pelupa dan mudah terpengaruh.. tak mustahil orang yang ada pengetahuan agama dalam dirinya juga terjebak dengan masalah cinta.. that why kita tak boleh berhenti dari mencari motivasi diri supaya kita tidak lalai dan leka..Banyak jalan-jalan yang ada untuk kita menambah ilmu dan motivasi dalam diri.. antaranya berkawan dengan kawan-kawan yang sentiasa memberi nasihat, baca buku-buku motivasi, hadiri ceramah agama yang dianjurkan, hadiri kursus-kursus yang berfaedah.. dan macam-macam lagi....

Sebenarnya, masa yang kita ada dalam sehari hanyalah 24jam..
Jika kita mengisi masa yang kita ada dengan baik, kita takkan rasa banyaknya masa yang terluang..
Tetapi jika masa tersebut tidak digunakan sebaik mungkin, kita akan mula berasa banyaknya masa terluang tanpa apa-apa aktiviti...
Penuhilah masa yang ada dengan baik, supaya kita tak menyesal suatu hari nanti..
(senyum:))

Sebelum berundur diri, aku nak kongsi satu nasihat yang aku dapat dari bengkel pengurusan masa yang aku rasakan sangat-sangat perlu untuk kita semua amalakan.
"Cuba dan amalkan solat diawal waktu kerana banyak kelebihan yang bakal kita dapat. Jika kita berjaya mengurus solat lima waktu dengan baik, in sha Allah kita akan berjaya mengurus masa yang kita ada dengan sebaik mungkin."



SOLAT
Bukan part time
Bukan sometime
Bukan no time
Harus full time
Harus on time
Kalau boleh over time
sebab
MATI itu anytime..

Sehingga berjumpa lagi di lain hari..
Assalamualaikum:)