Friday, 30 December 2016

OH FINAL !!!!

Assalamualaikum:)


Disebabkan sekarang ni musim final exam, aku xda banyak masa untuk updated story2 kat blog ni..
from now 3 paper left before kita holiday sakan cuti sem nanti..hehe..
one more thing yang aku paling excited sekarang disebabkan cuti aku kali ni akan sangat-sangat productive.hahahaha.. jadual cuti pon padat macam jadual belajar... and paling risau, adalah kepenatan..
btw, aku harap jadual yang padat time cuti ni dapat bagi aku seberapa banyak mungkin pengalaman dan kenangan.. in sha Allah:)

actually, updated kali ni xda cerita pape yang menarik sangat untuk dikongsi.. disebabkan soul dah lama ada kt rumah, just jasad je masih di sini untuk menghabiskan final..kui3

Aku sangat suka tengok orang pergi travel walaupun aku bukanlah seorang yang selalu travel..hehe.. disebabkan bukanlah dari kalangan orang-orang berada.. duet pun cukup-cukup untuk belajar...
But, time tengah belajar ni la sebenarnya banyak peluang yang korang ada untuk gi jejalan.. tak oversea pon, dalam-dalam malaysia pun jadi la nak... at least ada pengalaman mengembara tempat orang...



Serious talk, aku tak menyesal pilih tempat sambung belajar di pelusuk selatan ni, walaupun kampung halaman di pelusuk utara... sebabnya dari sinilah aku banyak belajar untuk berdikari..
maunya tak berdikari, naik bas dari utara nak ke selatan pun hampir 9 jam tau...
tapi kekadang tu terfikir juga, kalau belajar dekat dengan rumah lagi menjimatkan kos untuk pergi balik.. ye la, bas pergi balik dari utara ke selatan dah RM140..huhuhu... inilah dugaan.. belajar-belajarlah berjimat ye..



Time korang tengah di alam universiti ni lah, time korang suka untuk pegi jejalan tau... walaupun duet tak banyak mana, tapi keinginan nak jalan-jalan tu membuatkan semangat nak menyimpan dan berjimat cermat tu sangatlah tinggi... walaupun kekadang tergoda-goda dengan makanan-makanan mewah..hahahaha (kepci,bigfood,dominos,subway,shellout......arghhh)...



Bukanlah maksud aku di alam uni ni korang tak perlu belajar sungguh-sungguh, but belajar-belajar jugak, tapi cubalah untuk explore something else yang bermanfaat untuk masa depan korang jugak....
Belajar kena seronok, tak boleh stress2... hehehehehe...

ok back kepada isu utama kita, final exam...hahaha...
stiap orang berbeza-beza cara belajar.. ada yang belajar sorang-sorang.. ada yang belajar dalam group.. ada yang belajar dengan lagu.. ada yang belajar sambil ber'movie'..haha.. aku takda pape komen tentang cara belajar masing-masing... because it's up to you... yang mana korang rasa boleh go on... right?
but only one thing yang aku nak pesan, setiap yang kita lakukan dalam hidup ni, jangan lupa untuk minta redha dari kedua ibubapa kita... minta doa dari ibu kita... doa seorang ibu tu sangatlah ajaib dan dahsyat....
kadang-kadang kita malu untuk minta ibu mendoakan kejayaan kita.. but doa seorang ibu tu lah yang sangat berharga bagi seorang anak...
try it. than you can feel the effect... in sha Allah it will be better than before :)



olrite.. sampai di sini sahaja nampaknya pertemuan kita kali ni..
till we meet again in the other entry, in sha Allah
Assalamualaikum:)

Thursday, 1 December 2016

On the way from JB to Bangi

Assalamualaikum:)

Alhamdulillah tetiba rasa nak updated pengalaman sepanjang kem Future Up di Lenggeng baru-baru ni walaupun tak dapat panjat Broga..huhuhu

Broga Hill(gambar google)


Untuk program lonjakan akademik kali ni, kami bertolak dari JB ke Bangi berenam.. (dulu berdua, sekarang berenam..hehe.. dah ada kawan baru..)
Program selama 3hari je(jumaat, sabtu and ahad)..Disebabkan kami perlu berkumpul di bangi pada pukul 2.30 ptg untuk bertolak sama-sama ke N9.. jadi kami decide untuk bertolak dari JB ke Bangi sesudah subuh dalam pkul 6.30pagi..
Perjalanan mengambil masa dalm 4-5 jam.. kami naik bas dari Larkin ke TBS.. so dari TBS kami perlu amek train utk turun di Serdang (disebabkan Serdang lebih dekat dengan UNITEN, Bangi..hehe)...
Perjalanan selama 4-5 jam tu dipenuhi dengan dengkuran je.. takde pape yang menarik..haha.. sesampai je TBS, kami terus ke kaunter utk tukar coin KTM.. Kami terus ke tempat menunggu KTM supaya kami sampai di UNITEN awal..


Sementara menunggu KTM, kami berbual-bual berkenaan program nanti dan berbincang cara untuk balik ke JB nanti.. nak dijadikan cerita, dalam 10min macam tu, ada la train yang berhenti.. Kami terus berdiri untuk masuk, risau tertinggal train.. lepas masuk tetiba rasa canggih semacam je train ni.. dah upgrade rupanya KTM ni.. dah makin cantek.. macam train to busan... hahahahaha.. masing-masing seronok je.. taklama lepas tu, pintu train pun ditutup...
Tetiba terlintas dalam hati kami, betul ke KTM ni? kita salah naik ke? hah sudah!!!
Mau tak gabra atas tu...
Tetiba ada la pakcik ni mintak tiket pada kami semua, mau tak tercengang kt depan pakcik tu..
Dah la masing-masing takda tiket, coins KTM ada la.. yang RM1.90 tu... hahahahaha...
Rupa-rupanya kami bukan naik KTM, ternaik ETS rupanya..hahahah.. malu je... naseb baik tak kena denda ke apa... merasa lah kami naik ETS buat pertama kali.. hahahaha.. (pengajaran: malu bertanya sesat jalan...hahah)
So terpaksalah kami trun di stesen kajang n tunggu KTM dari kajang ke Serdang...
hahahaha... pengalaman2... naseb baik berenam, kalau sorang2 mau tak panik...



And alhamdulillah kami sampai di UNITEN, Bangi dengan selamat...
ehem...
setakat ni dulu cerita buat entry kali ni disebabkan aku kesuntukan masa..
in sha Allah dilain entry aku akan share tentang program bersama JAF consultant di Lenggeng pulak ye:)

Assalamualaikum...