Monday, 13 February 2017

REORENTASI YTN WITH KUISCELL & LEMBAH AZWEN



Assalamualaikum..

Alhamdulillah sekali lagi diberi kesempatan untuk kongsi something new di blog ni..
Orentasi kali ni lain sikit.. sebab selalunya orentasi xsampai 5hari.. tetiba kali ni, 5hari 4malam.. di 2 tempat pulak tu.. indoor and outdoor.. best seyeslyy but agak penatlah sikit..hewhew…

3hari pertama program berlangsung di RhR Hotel bersama consultant Kuiscell.. the best program.. tak pernah rasa bosan or boring time program.. mungkin sebab penceramah pandai amek perhatian semua peserta.. aktiviti yang dibuat simple but have more impact.. banyak yang kami dapat from this program.. banyak jugak dapat tahu new knowledge disamping dapat kenal adik-adik yang baru masuk in this team..perkataan paling ingat WISDOM.. haha.. stiap huruf tu adalah maksudnya sendiri and all the meaning have one slot with one games.. yang paling aku ingat word 'O'.. the meaning is One Team... time ni pihak Kuiscell ada sediakan 1 game.. Game pasal Saham X and Y.. (sapa yang pernah main angkat tangan sikit..haha).. aku di antara orang-orang yang pernah main game saham ni, but the situation is differents.. time first main with other consultant, aku tak berapa tau apa yang kitaorang nak dapatkan dari game saham ni.. just fikir and make decision yang tak merugikan company sendiri.. but untuk kali ni, baru aku betul-betul faham output yang pihak consultant nak sampaikan dari game ni.. sebenarnya game ni nak kita trust each other as one team walaupun kita berlainan group.. that game yang aku takkan pernah lupa disebabkan group akulah yang satu-satunya penyebab we does not look as one team in this game.. di sebabkan asyik pilih saham yang menguntungkan..hahaha maklumlah tak berapa pandai main walaupun dah second time main game ni..haha.. but its ok at least we learn something from the mistake, right?



Hari terakhir bersama Kuiscell, kami dapat berjumpa dengan salah seorang pengasas Kuiscell iaitu Ust Don.. we have some talk with him as a penutup program bersama Kuiscell.. sempat jugak bergambar dengan Ust Don but gambar tu entah pada handphone siapa so sampai sekarang gambar tu diawang-awangan ja..huhuhu.. so sad..



Next day, kami bertolak ke Kemsite Lembah Azwen.. this part is quite challenge compare to hari-hari sebelum ni disebabkan all the activity is outdoor.. no indoor activity..


First tu excited jugak.. sebab nampak kolam haha..
Hari pertama disini,kami just berkenalan buat kali kedua.. berkenalan melalui round ball games.. and than dibahagikan kumpulan... (mix boys and girls)..
Next, teruskan dengan activity ala-ala PLKN sikit... this game done group by group..
Than, barulah kitaorang masuk kolam untuk belajar berenang.. but of course lah pakai safety jaket.. heehehe.. nilah yang paling best.. boleh relax2 apungkan badan... 
And yang paling excited, kami diberi task untuk membuat rakit menggunakan bahan-bahan yang diberi.. (tong air, tali, kayu).. so pepandailah korang ikat yeer..
Lepas dah siap rakit untuk setiap kumpulan, we need to exchange the rakit.. that means korang akan lawan berkayak menggunakan rakit yang dibuat oleh other team.. time ni memang masing-masing frust sebab tak boleh nak cuba rakit sendiri..huhu...




Activity sangat pack disebabkan just have 2 days kat sini.. so sebelah petang kami proceed with jungle tracking.. Time jungle tracking ni lah paling mencabar and banyak dugaan yang kitaorang lalui.. plus tetiba hujan pulak.. jalan dalam hutan tu jadi sangat licin.. so banyak yang terjadi.. but alhamdulillah kami semua selamat sampai di kem site.. agak lewat malam sebenarnya.. dalma pkul 12 macam tu kalau tak silap..



keesokannya, just one activity left before kami semua balik ke rumah masing-masing (yeayh..)...
this activity pon nice jugak.. activity wall climbing kalau tak silap nama dy..haha..
first time turun bangunan menggunakan tali macam tu.. walaupun bangunan tak setinggi mana, but nervous lah jugak... seram sejuk semua ada.. 


That all the activity sepanjang orentasi buat kali kedua ni.. overall, memang best.. banyak pengalaman yang kami dapat.. hopefully dapat jumpa lagi dengan semua kawan-kawan and adik-adik..
till meet again..
see u:)



Assalamualaikum

No comments:

Post a Comment