Friday, 7 November 2014

YAYASAN TENAGA NASIONAL (YTN)

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..

Alhamdulillah rezeki dari Allah.. sy mendapat biasiswa YTN yang telah diumumkan baru-baru ni..
So sy nak kongsi serba sdikit tentang pengalaman dan persediaan sy sebelum, semasa n selepas interview YTN..

Selepas habis matrik (KMPK), sperti kwn2 sy yg lain jgk, sy mula search biasiswa apa yg available utk sy apply...
Satu hari ada kawan yg menyiarkn pic ttg biasiwa YTN yg baru ja dibuka utk pelajar yg ingin menyambng pengajian di IPTA..
So sy pon try apply YTN walaupon sy mmg xtrfikir nk apply YTN pd mulanya.. Sy cuma nk apply JPA only.. Tp lepas brbincang dgn ibu n ayah, ayah syorkan sy utk apply..
Jd sy pon apply.. dkat laman web YTN...

Tak berapa lama kemudian sy pon memulakn pengajian di UTM..
Sy dpat tahu sy dipilih utk menghadiri intrview YTN tak lama lg..
Sy bersyukur kerana mnjd salah seorg yg terpilih ke intrview trsebut..
Sy trdengar kwn baru sy di UTM mengatakan bahawa interview trsebut akan dibuat di Selangor.. Sy mula risau dan macam2 perkara yg sy fikir..
"Mcmmna nk p intrview nnt?" "nak naik apa?" "xkan nk suruh ayah dari kedah dtg johor semata2 nk hantar aku pegi intrview kt selangor?"
Mcm2 lg soalan yg entah apa2 yg sy trfikir..
Sy mula cari kwn2 yg dpt intrview YTN jgk.. Alhamdulillah ada kawan sebelah bilik yg dpt jugak intrvw trsebut..
So klaw apa2 nnt ada jgk kawan yg boleh kita rujuk..

Tak brapa lama kmudian.. sy n kawan sy dpt msg dri pihak YTN tentang intrvw trsebut..
Alhamdulillah sy brsyukur sgt bila intrview 2 akan diadakan di UTM.. so tak payah la fikir nk pegi Selangor lg..

Hari sebelum interview.. Sy n kawan mula buat preparation utk esk.. kmi mula cari serba sikit maklumat ttg YTN and TNB.. kami juga ada baca blog people yg ada pengalaman interview YTN..
Dari blog2 tu la kmi dpat tahu serba sikit apa yg perlu kami sdiakan..

Persediaan yg sy buat:
  • kenalkan diri dlm BM [nama, umur, asal, belajar di mana, jurusan apa, nama ayah n ibu, umur ayah n ibu, pekerjaan ayah n ibu, motto hidup n apa2 lg yg pnting..]
  • kenalkan diri dlm BI [sama jgk dgn BM]
  • pencapaian/kejayaan waktu sekolah dulu in BM n BI..
  • kena ada ayat promote diri sikit.. cth crita la apa kelebihan kita tp jgn la tipu..
  • cari maklumat yg berkaitan dgn bidang yg diambil.. cth electical engineering "Sapa org 1st jadi engineer in electric kat malaysia?"
  • cari maklumat ttg YTN n TNB.. cth CEB, NEB, TNB..
Tiba lah hari yg dinantikan.. Waktu intrview YTN bertindih dgn jadual klas circuit theory.. ni la kli pertama ponteng klas kt UTM.. mmg takot sbb nnt xdpat nk follow circuit theory.. tp nk buat macammna trpaksa la ponteng jgk..

Smpai ja dkat HEMA.. kmi tggu dikerusi depan kaunter mendaftar.. lpas daftar kita akn dapat no gilirn masing2.. n kna snap pic utk kgunaan pihak YTN..
Lama jgk kmi tggu sbb sblom 2 waktu lunch..
So kmi smpat la buat preparation trakhir.. ada jgk dgar kawan yg nak intrview jgk ckp nnt depa tanya apa sumber tenaga yg boleh menggantikan fossil fuel yg akn habis xlama lg?
Sy n kawan trus trdiam.. mcm ni ka soalan.. kami xprepare apa pon berkenaan isu2 semasa.. Just tau mcm 2 je la..
Wktu yg suntuk tu la kmi bincang sesama kami..

No sy n kawan dipanggil utk msok ke bilik interview.. interview secara berkumpulan.. kebetulan sy n kawan dpat intrview group yg sama..

Masuk ja bilik interview ada 3 org panel, 2 org lelaki n 1 perempuan..
Kami duduk di kerusi yang disediakan..
So ketua panel ada bg penerangan sedikit and that the panel said to me, "Ok sila kenalkan serba sedikit ttg diri kamu mula dari awak"..
panel tersebut menanyakan soalan dalam BM, tp kami tahu dy ign kami introduce diri dlm BI melalui penerangannya diawal td..
So sy start brcakap all about my self.. diikuti olh kawan2 yg lain..

Soalan seterusnya melibatkan isu2 semasa ttg YTN n TNB..
Kami menjawab berdasarkan pengetahuan dan pemikiran masing2 in English..
Agak banyak jugak soalan yg mencabar..
Selesai sja intrview kmi dibenarkan keluar..
Sy brsyukur kerana dpat jugak jwb soalan panel2 trsebut walaupon xbnyak..
Sy cuma bertawakkal kpd Allah sbb sy rsa sy dh buat semampu yg blh..
Bismillah hitawakkal tualallah..

Intrview dh pon habis yg tiggal skarang berdoa dan minta yg trbaik dri Allah..
Ya Allah jika itu yg trbaik utk ku, permudahkan lah.. jika itu bukan utk ku, aku trima Ya Allah sesungguhnya engkaulah yg maha mengetahui..

Dan Alhamdulillah.. baru2 ni sy terima email dari pihak YTN..
'Sukacita dimaklumkan bahawa anda telah berjaya terpilih bagi bantuan pendidikan berbentuk BIASISWA di IPTA tajaan YTN bagi kemasukan September tahun 2014.'

Harap coretan yg simple ni dapat bantu adik2 or kwn2 yg akn apply YTN nnt..
wasalam;)



9 comments:

  1. Assalam .. boleh saudari share contoh2 soalan yang ditanya ? Dan brape jumlah biasiswa yg diberi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan-soalan yang ditanya biasanya berkaitan dengan isu semasa yang berkaitan dengan bidang elecricity..contoh yang paling simple, how we want to maintain the energy in the future? boleh try baca magazine yang berkaitan dengan renewble enegy n soon..
      biasiswa lebih kurang JPA jgk.. just bnyak advantage sikit.. cthnya yuran akan dibayar means kita pnya biasiswa tu tak include duet yuran belajar setiap sem..
      btw, all the best 4 the interview:)

      Delete
  2. Assalam .. boleh saudari share contoh2 soalan yang ditanya ? Dan brape jumlah biasiswa yg diberi ?

    ReplyDelete
  3. salam saudari boleh nyatakan value biasiswa yang diberi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. emm lebih kurang 5k++ gitu..

      Delete
  4. salam, masa isi dokumen perjanjian biasiswa, ada tak dia tulis kena print atas kerta warna lavender? kalau ada, kertas lavender tu mana nk cari? semua kedai buku dah pergi tapi tak jumpa, pls help! thank you :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. oh xde pulak.. sebab dulu just print surat perjanjian atas kertas A4 biasa.. sory sangat..

      Delete